Het weer in Land van Cuijk: 13.3 °C Zwaar bewolkt
 

Bezoek Stevensbeek

Over Stevensbeek

Onderwijsdorp Stevensbeek

Van de modelboerderij ‘Lactaria’ uit 1910 tot ‘onderwijsdorp’ in de 21e-eeuw: Stevensbeek was en is een pioniersdorp. Net buiten het dorp ligt een vrij toegankelijk stilte-recreatiegebied, de Radioplassen.

Landgoed Lactaria
Een groot stuk woeste grond tussen Sint Anthonis en Overloon werd honderd jaar geleden door de Heidemaatschappij ontgonnen en zo ontstond er geschikt agrarisch land. Er werd een grote boerderij gebouwd, landgoed Lactaria, waar 300 koeien elektrisch werden gemolken. In 1933 stierf kocht de gemeente het landgoed en boerderij: het dorp Stevensbeek was geboren. De pioniers waren 22 boerenfamilies uit dorpen uit de omgeving.

Zusters en Stevenshof
De boerderij Lactaria werd opgeheven en de gebouwen kwamen in handen van de Zusters Dominicanessen. Dit werd het Maria Regina Klooster. De zusters gaven ook onderricht aan moeilijk lerende meisjes. Toen de zusters op het einde van de 20e eeuw vertrokken werden de gebouwen verkocht en geschikt gemaakt voor groepsaccommodatie: ‘Stevenshof’.

Paters en Eymard-Ville
Een ander deel van het landgoed werd verkocht aan paters uit Nijmegen, die er een klooster stichten. De paters bouwden later een jongensinternaat: ‘Eymard-Ville’. In 1960 werd de aanzet gegeven tot de opzet van een scholengemeenschap voor middelbaar onderwijs. Ook een school voor speciaal onderwijs werd gesticht: De Korenaer. In 1973 werd het jongensinternaat gesloten en zijn de gebouwen een tijd lang voor verschillende doeleinden in gebruik geweest.

Middelbare school Metameer
In 2009 werd het klooster en Eymard Ville gesloopt, alleen de kapel werd behouden. Deze maakt deel uit van het in 2010 geopende nieuwste vestiging van de grote scholengemeenschap in Stevensbeek, onder de naam ‘Metameer’.

Broeders en De LaSalle
In de bossen van Stevensbeek, richting Overloon, verrees in de jaren 60 nog een ander jongensinternaat: De LaSalle. Het internaat van de broeders van De LaSalle werd in 1986 penitentiaire inrichting ‘Maashegge’.

Miljoenen kuikens
Intensieve veehouderij deed al in 1950 zijn intrede in Stevensbeek met de kippenbroederij ‘Bovans’, dat uitgroeide tot een internationaal opererend bedrijf. De gebouwen op het uitgebreide terrein zijn inmiddels verlaten en staan al jarenlang te verkrotten.

Stevensbeek