Het weer in Land van Cuijk: 12.9 °C Zwaar bewolkt
 

Bezoek Vierlingsbeek

Over Vierlingsbeek

Religieuze ruzies in Vierlingsbeek

De Joodse begraafplaats in Vierlingsbeek is één van de oudste van Nederland. Maar ook de Hervormde kerk heeft een rijke historie.

Popfestival Op de Tôffel
Wie in Vierlingbeek aankomt ziet een vriendelijk dorp aan de Maas. Verbonden met het Limburgse Bergen door een veerpont en aan de spoorlijn Venlo-Nijmegen met een eigen station. En –niet onbelangrijk– Vierlingsbeek ligt aan het Pieterpad. Redenen genoeg om eens het jaarlijkse gratis popfestival Op de Tôffel te bezoeken.

Van de ene kerk naar de andere
Midden 15e eeuw werd de al bestaande kerk vervangen door een grote gotische kerk, die een 60 meter hoge spitse toren had. In 1804 kwam een nieuwe kerk, maar die was zeer slecht gebouwd zodat in 1811 een herbouwde kerk werd ingewijd. Hiervan stortte in 1838 echter het dak in omdat ook bij de bouw van deze kerk door de katholieke aannemer nogal bezuinigd was. Uiteindelijk werd dan toch een betere kerk gebouwd, mede door steun van Koning Willem II. Deze protestante kerk is het huidige Koningskerkje.

Synagoge en begraafplaats
Vierlingsbeek had ook een synagoge, gebouwd in 1756 en tegenwoordig in gebruik als woonhuis. De monumentale Joodse begraafplaats behoort tot de oudste van Nederland.
De voormalige pastorie in de Spoorstraat naast de Hervormde Kerk is gebouwd in 1806. Naar verluidt was dit gebouw het voormalig jachthuis van Willem I.

Kastelen
Het dorp heeft twee kastelen gekend, die echter allebei grotendeels verwoest zijn.
Van Kasteel Het Makken is nog een oude schuur over. Het eromheen liggende voormalig park ligt langs de Molenbeek. Een deel hiervan is in bezit van Staatsbosbeheer.
Bij het voormalig Kasteel De Hattert ten westen van Vierlingsbeek, is nog een gracht zichtbaar.

Vierlingsbeek