Het weer in Land van Cuijk: 23.2 °C Zwaar bewolkt
 

Bezoek Velp

Over Velp

Oud velp en Nieuw-Velp: één dorp

Velp is een dorp in de gemeente Grave en kent eigenlijk twee gedeelten: Oud-Velp en Nieuw-Velp, temidden van een landschappelijk waardevol gebied.

Kloosters in Oud-Velp
Oud-Velp ligt in het noorden, ontstaan rond het oude Vincentiuskerkje uit de 10e eeuw ten oosten van het Kapucijnerklooster, het klooster Emmaus uit 1645. Dit klooster van de minderbroeders is als zodanig nog in gebruik. Het Vincentiuskerkje is in gebruik als expositieruimte. In 1858 werd er nog een tweede klooster gesticht: De Bronkhorst. De Usulinnen verlieten in 1993 het klooster.
Het gebied ten noorden en westen van Oud-Velp is in landschappelijk opzicht een waardevol gebied, net als het loofbos bij het klooster Emmaüs dat aansluit bij het nieuwe natuurgebied Keent.

Nieuw-Velp in een mooi landschap
Nieuw –Velp ligt in het zuiden, is een betrekkelijk jong dorp, dat zich heeft ontwikkeld rond het klooster Mariëndaal dat de paters Jezuïeten in 1860 langs de doorgaande weg van Den Bosch naar Nijmegen stichtten. Het noviciaat en het landgoed (in Engelse landschapsstijl) werd door de paters in 1966 verkocht aan De Binckhof, een instituut voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit zorgde voor extra werkgelegenheid. Vanaf 2010 is het gedeeltelijk omgebouwd tot zorgappartementen en bebouwd met woningen.
Ook het huidige gebied rond Nieuw-Velp is landschappelijk waardevol. De Reekse heide is een leefgebied voor dassen.

Velp