Het weer in Land van Cuijk: 12.9 °C Zwaar bewolkt
 

Geschiedenis Land van Cuijk

Informatie Land van Cuijk

In het noordoosten van Noord-Brabant ligt het Land van Cuijk, direct aan de Maas en grenzend aan de Peel. Het bestaat uit de gemeenten Grave, Cuijk, Mill en Sint Hubert, Boxmeer en Sint Anthonis. In het gehele gebied wordt een Kleverlands dialect gesproken ("Land-van-Cuijks"). Een unieke regio met een mooi en afwisselend landschap, uitgebreide recreatiemogelijkheden en een rijke cultuurhistorie. De bezienswaardigheden van het Land van Cuijk, de molens, musea en het kenmerkende landschap maken het verblijf in deze regio tot een bijzondere ervaring. Naast het bezichtigen en genieten van deze zaken is het Land van Cuijk ook zeer geschikt als voor het maken van wandelingen, fietsvakanties en waterrecreatie. Het Land van Cuijk is een streek waar het onbeperkt genieten is. Daar komen de Brabantse gastvrijheid, het Bourgondische leven en de Limburgse gemoedelijkheid samen.

De mooie natuur van Land van Cuijk
Typerend voor het Land van Cuijk is het zogenaamde Maasheggenlandschap. Deze Maasheggen bestaan voor een groot deel uit meidoorn en omringen al vele eeuwen de weilanden. Naast de Maasheggen kent het Land van Cuijk ook meer natuurlijke landschappen, zoals de heide en stuifduinen van het natuurgebied De Maashorst, met een oppervlakte van 4000 hectare Brabant's grootste natuurgebied. Grote delen van het natuurgebied in Land van Cuijk zijn als cultureel erfgoed bestempeld en worden beheerd door Staatsbosbeheer.

Om actief te genieten van deze mooie natuur, zijn er genoeg mogelijkheden. In het Land van Cuijk kunt u eindeloos wandelen en fietsen. Hiervoor zijn speciaal wandel- en fietsroutes uitgestippeld en paden aangelegd. Voor paardenliefhebbers zijn er zelfs speciale bosroutes gerealiseerd, en kunt u terecht bij speciale campings en maneges om een paard te huren en onderdak te geven. Kanovaren kunt u op verschillende plaatsen door mooie natuurgebieden. Daarnaast hebben verschillende plaatsen aan de Maas een jachthaven en rustige vislocaties, waarbij u ook kunt zwemmen, surfen en duiken.

Genoeg te beleven in Land van Cuijk
De dorpen en steden binnen Land van Cuijk zijn een bron van vele leuke activiteiten en evenementen. Grave is een beroemde vestigingsstad, terwijl Katwijk aan de Maas een bedevaartsoort is. Beroemd in Boxmeer is bijvoorbeeld de ‘ Daags na de Tour’, ‘de Vaart’ en het carnavalsspektakel ‘de Metworstrennen’. In Overloon is het Oorlogs- en Verzetmuseum gevestigd, die bekend is door heel Nederland. Hiernaast zijn in Overloon ook het ‘Liberty Park’ en de unieke dierentuin ‘Zoo Parc Overloon’ gelegen. Tijdens de beroemde Nijmeegse vierdaagse is ook Cuijk één grote feestgemeente. Dit zijn de extremen, maar naast deze grote activiteiten zijn er ook genoeg kleinere evenementen, activiteiten en bezienswaardigheden te vinden in het Land van Cuijk.

Het Land van Cuijk biedt uiteenlopende toeristische mogelijkheden. Wat betreft overnachting zijn er uiteenlopende soorten hotels te vinden, van klein en karakteristiek tot groot met vijf sterren. Houdt u meer van kamperen dan zijn er genoeg campings te vinden zowel aan het water, in het bos of zelfs bij de boer in de wei. Ook aan gezellige cafés, discotheken en veelsoortige restaurants is er in het Land van Cuijk geen gebrek.

Geschiedenis van Land van Cuijk
Het Land van Cuijk is een voormalige heerschap, gelegen in wat tegenwoordig het noordoosten van de Nederlandse provincie Noord-Brabant is. Dit heerschap werd begrensd door de Maas en de Peel, en bestond uit twee gebieden die van elkaar gescheiden werden door de heerschap Boxmeer.

Al uit de Romeinse tijd zijn veel sporen van bewoning bekend in het Land van Cuijk. De Romeinse weg van Nijmegen (toen: Noviomagus) naar Maastricht (Mosae Traiectum) kruiste bij Cuijk (Ceuclum) de Maas met een houten brug, om vanuit daar naar Blerick (Blariacum) te gaan. Van de andere dorpen zijn de vroegst bekende vermeldingen uit de Middeleeuwen, na het jaar 900. Al in de elfde eeuw was er sprake van een ‘Heer van Cuijk’, die zich later graaf ging noemen. Rond het jaar 1133 werd de heer van Cuijk samen met zijn broer verbannen, omdat hij Floris de Zwarte zou hebben vermoord, en werd zijn kasteel in Cuijk totaal verwoest. Toen zij enige tijd later terugkeerden bouwden de twee broers een nieuwe burcht op een zandheuvel, verder stroomafwaarts. Hieromheen ontstond een nieuwe hoofdstad, genaamd Grave. Eind vijftiende eeuw werd het Land van Cuijk ingedeeld bij het Hertogdom Brabant. Hierna verloren de heren van Cuijk langzaam het heerschap over sommige dorpen, zoals Oeffelt en Boxmeer.

De naam ‘Cuijk’ stamt af van het Keltische woord Keukja, wat kromming betekent, en verwijst naar een bocht in de Maas ter hoogte van het hedendaagse Cuijk.

De invloeden van deze oude verhalen zijn tegenwoordig nog steeds terug te zien in diverse bezienswaardigheden in het Land van Cuijk. Onder andere oude kastelen, kerken en kloosters staan nog steeds overeind die in het verleden een belangrijke rol hebben gespeeld rondom het bestuur en de cultuur van het Land van Cuijk.