Het weer in Land van Cuijk: -0.9 °C Mix van opklaringen en middelbare of lage bewolking
 

Bezoek Vianen

Over Vianen

Vianen wordt omringd door landbouwgebied. Dat is ook de kracht van het stille dorp.

Geen natte voeten meer in Vianen
De ontwikkeling van Vianen heeft erg te lijden gehad van de overstromingen die dit gebied teisterden. De oplossing kwam in 1831, toen de gemeente Cuijk toestemming kreeg Vianen te omdijken. Na 1940 kon men pas goed aan de ontwikkeling van Vianen werken want toen werd de Overlaat, de Beerse maas tussen Beers en Gassel, gedicht.

Vianen is pas 200 jaar oud
Vianen is ontstaan vanuit ontwikkelingen die vanaf 1770 plaatsvonden, toen arme ingezetenen van Cuijk toestemming kregen om stukken woeste heidegrond voor akkerbouw te gaan ontginnen. Omstreeks 1800 was er voor het eerst sprake van een dorp en in 1867 kwam er een schooltje.

Werkgelegenheid in Cuijk
Gedurende de tweede helft van de 20e eeuw werd tussen Vianen en Cuijk een autoweg aangelegd en groeide het Cuijkse bedrijventerrein in de richting van Vianen. Het dorp groeide uit, mede door de werkgelegenheid in de Cuijkse bedrijven.

Inspirium
Op de grens met Cuijk ligt het ‘Inspirium’, een evenementenlocatie en onderdeel van boomkwekerij en groene kenniscentrum Ebben. De boomkwekerij bestaat ruim 150 jaar.

Vianen