Het weer in Land van Cuijk: 22.9 °C Zwaar bewolkt
 

Bezoek Sambeek

Over Sambeek

Sambeek aan de Maas

Sambeek was een Keltisch dorp en er staat de oudste Lindeboom boom van Nederland. In de Maas ligt een stuw- en sluizencomplex.

Oudste lindeboom
In het zuiden van het dorp staat de oudste lindeboom van Nederland. Deze holle Koningslinde heeft een omvang van bijna 8 meter en is naar schatting 500 jaar oud.

Stuw in de Maas
Jaarlijks passeren zo’n 50.000 schepen het stuw- en sluizencomplex in de Maas. De activiteiten bij het schutten van de boten trekt altijd kijkers die houden van het rustige tempo aan het water.

Sint-Janstoren
In het centrum van Sambeek staat prominent de vijftig meter hoge Sint-Janstoren. Het oudste deel hiervan stamt uit 1486. De toren maakte deel uit van een kerk die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd opgeblazen.

Slotklooster
Aan de Grotestraat staat het voormalig klooster van de Zusters Redemptoristinnen (de ‘rooi nonnen’). Het was een ‘slotklooster’, waartoe buitenstaanders in principe geen toegang hadden. De sterk vergrijsde kloostergemeenschap is inmiddels vertrokken. De huidige bewoners van Stichting Het Kloosterhuis zetten zich in voor behoud van het gebouw en het bevorderen van religieuze en culturele activiteiten.

Sambeekse Hoek
Bij Sambeek hoorde ook eeuwenlang het buurtschap ‘Sambeekse Hoek’ Dit is een langgerekt stuk grondgebied dat zich uitstrekte richting de turfvelden in de Peel, op de plaats waar nu delen van de dorpen Stevensbeek, Oploo en Sint Anthonis liggen.

Sambeek