Het weer in Land van Cuijk: -0.7 °C Mix van opklaringen en middelbare of lage bewolking
 

Bezoek Vortum-Mullem

Over Vortum-Mullem

De bloeiende Maasheggen bij Vortum-Mullem zijn in het voorjaar onweerstaanbaar. Het natuurgebied langs de Maas is verder het hele jaar door uitnodigend mooi.

Natuurgebied Maasheggen
Buiten Vortum-Mullem ligt richting de Maas een van de mooiste stukken Maasheggengebied. De heggen bestaan uit meidoornstruiken. Op de takken zitten doornen, zodat ze voor het grazende vee ondoordringbaar zijn. De heggen bloeien in mei/juni met kenmerkend geurende witte bloemen. Een genot voor de wandelaar en fietser. De rode bessen dienen de vogels in het najaar als voedzame wintervoorraad.

Eeuwenoude Metworstrennen
Als sinds mensenheugenis vinden ieder jaar op carnavalsmaandag de traditionele Metworstrennen (paardenraces) plaats in het Vortumse veld (de weg tussen Sambeek en Vortum-Mullem). Wie hiervan nog nooit de unieke en ludieke sfeer heeft geproefd, moet zeker eens een keer gaan kijken.

Sint Knillis waakte over Mullem
De hele oude kernen Vortum en Mullem zijn in de loop van de tijd naar elkaar toe gegroeid en vormen nu één dorp met in het midden de kerk en de school. De dorpen ontwikkelden zich met name langs de beken die naar de Maas stroomden, wat de langgerekte vorm van de kernen verklaart. Eeuwenlang was Mullem de bedevaartplaats van Sinte Knillis om te bidden voor bescherming tegen stuipen, lamheid en zenuwziekte.

Economie
Landbouw en veeteelt zijn eeuwenlang het belangrijkste middel van bestaan geweest. Vooral het metaalverwerkende bedrijf Van Mullekom zorgde én zorgt ook nog steeds voor veel werkgelegenheid.

Vortum-Mullem