Het weer in Land van Cuijk: -1.1 °C Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder)
 

Bezoek Rijkevoort

Over Rijkevoort

Rijkevoort: van oersteen tot campina

De molen van Rijkevoort heet Luctor et Emergo, dat betekent: ik worstel en kom boven. En dat heeft het dorp ook gedaan want de voormalige natte broekgronden zijn allemaal ontgonnen tot landbouwgebied

Zuivelfabriek FrieslandCampina
Ook de zuivelindustrie loopt als een witte draad door de geschiedenis van Rijkevoort. De ondernemende boeren stichten in 1905 een coöperatie en bouwden gezamenlijk een klein stoomfabriekje. Na vele uitbreidingen, fusies en overnames bleef voor Rijkevoort vanaf 2005 de productie van kaas en roomproducten over. De fabriek FrieslandCampina is nog prominent aanwezig.

IJzeroer uit het broek
Van oorsprong is Rijkevoort een agrarische ontginningsnederzetting die gesticht werd vanuit het dorp Beugen. De omgeving was aanvankelijk moerassig. Veldnamen met het woord ‘broek’ herinneren hier aan. Bijzonder voor Rijkevoort is de verwerking van ijzeroer, een harde, ijzerhoudende korst in de natte grond. Boeren hakten deze ‘oersteen’ uit die vaak als bouwmateriaal in de wijde omgeving gebruikt werd, maar ook grondstof voor ijzerwinning leverde.

Rijkevoort-De Walsert
Sinds de gemeentelijke herindeling van 1994 behoort Rijkevoort tot de gemeente Boxmeer, maar het buurtschap Rijkevoort-De Walsert is onderdeel van de gemeente Sint Anthonis.

Rijkevoort

Meer informatie over Rijkevoort vind je op Bezoek Rijkevoort.nl

Voor meer informatie over bedrijven in Rijkevoort, horeca & toerisme Rijkevoort, evenementen in Rijkevoort, nieuws uit Rijkevoort, verenigingen in Rijkevoort, foto's en video's uit Rijkevoort, en meer ga je naar www.bezoekrijkevoort.nl » Ga naar www.bezoekrijkevoort.nl